Overzicht evenementen

No events

2007-08 Edam (1) Marieholmkampioenschap

Nederlandse Marieholm Kampioenschap Edam 2007, Reven en Dobberen.

Klik hier voor de foto's

Op vrijdag 10 tot en met zondag 12 augustus  is het Marieholm Kampioenschap gezeild, wederom in het mooie Edam.
Voor veel zeilers was de donderdag ervoor de dag om naar Edam af te reizen; met een flinke wind (kracht 6/+  beaufort) uit het noorden hadden de zeilers uit de zuidelijke regio’s het al flink te verduren gekregen.
Zo stond Hanz Zwart (Mission IF Possible) er alleen voor en kon geen gelegenheid vinden iets te drinken of eten onderweg naar Edam. Michel Zandbergen (Yemanja) kwam motorend met rood ontstoken ogen aan, een uur later zeilend Ludo Knegtel en Raymond van Gelder (Jadan II) moe maar voldaan?
Ondergetekende, (Asjemenou), was zo slim geweest zijn kinderen vooruit te sturen per boot (de bikkels) om zelf donderdagavond per auto droog en uitgerust aan te komen.
Er waren inmiddels al meerdere schepen aanwezig, waaronder ook wat nieuwe gezichten, wat altijd weer erg leuk is voor het evenement.
Vrijdag half elf info open in het clubhuis van wsv De Zeevang met koffie en taart vanwege het eerste lustrum(?). Om 11 uur skippersmeeting met nog wat uitleg over hoe het handigste te starten, gezien de chaos die wel eens is ontstaan bij vorige wedstrijden. Bakboord starten is handig.
Afgesproken wordt om een uur later dan gepland te starten omdat de heftige wind dan misschien nog iets af zou nemen. Dit moet haast wel een idee van Ludo geweest zijn die de 26’s bij zulke weersomstandigheden natuurlijk vreest.
Vooraf veel discussie over de zeilkeuze, genua of high-aspect, zet de wind door of neemt hij geleidelijk af?
14.00 Uur wordt er gestart bij een windkracht 5 bft. De een gereefd de ander met alles erop en eraan. Bij hoge golven vinden wij dat we wat meer kracht nodig hebben en kozen voor de genua erop en de overloop naar lij.
Er waren veel golven, veel water over het dek en één boot ’n DNF, Joop en Ingrid Rood met de Belone konden niet finishen binnen de maximumtijd na de eerste, wat natuurlijk geen schande is gezien de korte tijd die Hella maar nodig had om haar Jadan II over de finishlijn te sturen. De 2e wedstrijd start om ca. 15.10 en de starts worden grimmiger, iedereen probeert een bakboordstart te maken vlak bij het startschip wat bijna fatale gevolgen heeft voor de Folie a Deux. Indringen mag echt niet, Marc snapt het ook niet want hij heeft de rode pin juist uitdrukkelijk op voordeel gelegd, zodat starten langs de hele startlijn evenveel voordeel geeft.
We zien niemand in deze wedstrijd (buiten onszelf) nog een spi voeren, zijn ze allemaal kapot gewaaid? Toch zonde. Hans Veerdig (Work) vaart erg sterk en eindigt na de eerste dag als 3e. Als 2e eindigt Hanz Zwart (Mission IF Possible) na Hella Knegtel (Jadan II) die als eerste eindigt met 2 ééntjes.
Zaterdag eerste start om 11 uur. Redelijke wind bij een kracht 3-4 bft. Wij proberen de Anne over de startlijn te drukken maar Dolph raakt niet onder de indruk en duwt ons gewoon wat af waardoor wijzelf te vroeg starten en terug over de startlijn moeten.
 Alle spi’s zijn weer gemaakt zeker want er zijn er nu weer genoeg te zien. Zelfs Henk raakt enthousiast en hijst zijn spi, wat hem dus ook punten kost t.o.v. de dag ervoor. Later wordt de Anne van Dolph Blusse helaas midscheeps geraakt vlak bij de bovenboei door de neus van een IF. Er is flink wat schade maar de Anne kan de wedstrijd gelukkig nog wel uitzeilen.  Aan het eind van de wedstrijd zakt de wind helemaal weg.
De enige die hiermee nog echt vrolijk is, is Bart in de rubberboot. Die scheurt er vrolijk op los.
De 2e wedstrijd verloopt ook niet zonder problemen, eerst krijgen de Jadan en de Windzang het met elkaar aan de stok bij de start; maar hebben daar uiteindelijk voordeel bij omdat een stuurboord start uiteindelijk veel gunstiger blijkt. Bij de bovenboei liggen ongeveer 8 schepen tegen elkaar aan te dobberen wegens volledige windstilte op dat moment.
De 3e wedstrijd komt er nieuwe wind uit het zuid-oosten kracht 2-3 bft. Het is goed zeilen, behalve bij de start is er windstilte en maken de meeste boten een dramatische start. Ook bij de onderboei is het op een gegeven moment dringen geblazen en moeten er wat schepen afgehouden worden om botsingen te voorkomen. Weer kan de Jadan 3 ééntjes aan hun totaal toevoegen wat hun al een zekere kampioen maakt. Mission IF Possible pakt weer de 2e plaats.
Dagprijzen zijn er echter voor de 2 snelste stijgers in het klassement, Alacrity van Romke en Rita Woudstra en de Windzang van Ferdinand Postma ; beste spi-zeiler wordt Team Asjemenou en beste zeiler zónder spi is Team Yemanja van Michel Zandbergen.
En eigenlijk zou er ook een prijs moeten zijn voor degenen die hun spi zó snel willen zetten dat ze vergeten de spi aan de val te slaan en in de wedstrijd nog de val boven uit de mast moeten halen, deze was dan zeker gewonnen door Team Holm met Kees Willem Venema en Marcel Poortvliet. Zij waren vast van plan hun stempel te drukken op de wedstrijden………..
Zaterdagavond was er een heerlijke en goed verzorgde BBQ. Iets later dan gepland maar dat mocht de pret niet drukken want we stonden niet droog en ‘s-avonds werd er nog een fles whisky gevonden in het clubgebouw, ook lekker.
Zondag was er de toertocht langs vaste boeien op het Markermeer. De (overigens uitstekende) organisatie had voor deze start een nieuwe variant bedacht en wel om de verschillende handicaps (SW factor) al bij de start te verrekenen op basis van een te verwachten zeiltijd.
De schepen met de hoogste SW factor starten als eerste en daarna in tijd gecorrigeerd de overige schepen. Wie dus het eerste binnen is, is winnaar.
Dolph Blusse met zijn zoon, op de Anne, beheerste dit spel duidelijk als beste en veroverde als een ware America’s Cup zeiler de eerste plaats. Slim langs de kant en telkens tussen schip en boei blijvend toonden zij hiermee hun klasse, wat hen uiteindelijk over all op een derde plaats deed eindigen na Mission IF Possible op de 2e plaats en natuurlijk Jadan II op de 1e plaats.
Wij vonden het evenement alles bij elkaar erg geslaagd en de organisatie erg goed. Sietske, Bart, Marleen, Marc, Igle en Ludo en natuurlijk de vrijwilligers van De Zeevang allen hartelijk bedankt hiervoor!

Hopelijk allen weer tot volgend jaar,
Asjemenou
Len, Arend en Hans Verdel