Verslagen evenementen

2000-09 Uitdam

Verslag marieholm weekend 16 en 17 september 2000 - Uitdam

‘t Haventje van Uitdam

Dit keer hebben we ervoor gekozen om in Uitdam ons Marieholm-weekend te organiseren. Prima locatie, centraal en natuurlijk gelegen aan het prachtige Markermeer.
De verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen, dit mede doordat niet alle deelnemers ervaring hebben op dit relatief grote water. Vrijdagavond rond 6 uur loop ik de haven binnen en ja hoor, daar ligt al een IF. De Sail Away van Anton en Wil van den Berg. Leuk om elkaar na zo’n tijd weer te zien. Al spoedig meert ook de M26 Tawhiri af. Hinse en Francis zijn helemaal uit Balk gekomen en dat is een heel stuk zeilen. Het wordt al gauw gezellig!
Zaterdagochtend zie ik in de verte een M26: het is de Siv Britt van schipper Jos Jasperse die ook van de partij wil zijn. Inmiddels heeft Frank van der Zee hier in zijn thuishaven de IF, de Pied-a-Mer zeilklaar gemaakt.  Titelverdedigers Frank en Nico zijn er nog niet. Zij moeten ook van ver komen. De start is uitgesteld tot 13.30 uur.

Het is prachtig mooi zomerweer met een zwakke variabele wind. We starten, helaas zonder Frank en Nico. De wind laat het wel een beetje afweten en draait zodanig dat alle rakken bezeilbaar zijn.  Geen spectaculaire race maar wel een heerlijk dagje zeilen op het grote Markermeer. In het laatste rak voegen ook Frank en Nico zich bij de vloot.

Volgorde finish:

1. Aniene, Frank Jurgens
2. Pied-a-Mer, Frank van der Zee
3. Tawhiri, Hinse Koning
4. Siv Britt, Jos Jasperse
5. Sail Away, Anton van den Berg

Die avond hebben we veel plezier gemaakt en zijn we heerlijk wezen eten in het lokale restaurant. Ook is er veel gesproken over de vereniging, zeilen, restaureren, navigeren en natuurlijk veel zeilerslatijn! Eenmaal in de kooi breekt er onweer los. Nog even de landvastjes controleren. Tjonge, wat is het druk op de gastensteiger!

Zondagochtend: Langzaam komt het leven weer op gang. Het is een druilerige ochtend en aan boord bij de Siv Britt wordt al stevig ontbeten. Dit in contrast met de Tawhiri waar de tafel gedekt is met kaart, passer en potlood. Bij Frank en Nico aan boord gaat het voorluik open. Een slaperig hoofd komt tevoorschijn en verkent de lucht: klaart het al op???

Het is duidelijk dat het strijdgevoel inmiddels wakker begint te worden: het team van de Sail Away wordt  vandaag versterkt door Paul Brandt en ook aan boord van de Pied-a-Mer wordt vandaag een driekoppige bemanning ingezet. Het weer is ondertussen een beetje opgeklaard: het waait voldoende om een mooie baan uit te zetten. Dit belooft een fijne dag te worden.

Direct na de briefing is iedereen het water op gegaan, even de wind voelen en de zeilen trimmen. We zijn er helemaal klaar voor en spoedig klinkt dan ook het startsignaal. Het is meteen spannend met eerst een kort aan-de-winds rak naar de bovenboei en dan een lang voor-de-winds rak. Een beetje dringen bij de eerste boei maar alles gaat goed. Al snel worden de spinakers gehesen, hoewel dit voor de schepen zonder spinaker een extra creatieve aanpak betekent om de achterstand te minimaliseren.
Zowel voor als achter in het veld wordt er gestreden om iedere meter, het is een echte wedstrijd. Na een heel mooi kruisrak (waar de tactiek een belangrijke rol speelt) nog een korte lus en dan óp naar de finish. Na een spannende race weten ik en mijn vriendin Lia een aantal scheepslengtes voorsprong te behouden en als eerste de finish te bereiken. Al snel volgen Frank en Nico. De wind neemt een beetje af maar het blijft voor de nog racende jachten zeer spannend. Vervolgens komt Hinse over de finish. Een M26 zonder spi gezeild en dan toch een derde plaats bemachtigen is een goede prestatie. Paul stuurt de Sail Away naar een mooie vierde plaats, nota bene zonder spi en slechts met kruisfok getuigd.

Vlak voor de finish wordt het nog even heel spannend: Frank van der Zee zeilt zijn IF met spinaker en wordt met enkele decimeters geklopt door Jos die zo zijn M26 (zonder spi) naar de 5e plaats zeilt.

Volgorde finish:

1. Aniene, Frank Jurgens
2. Ellinor, Frank en Nico
3. Thawiri, Hinse Koning
4. Sail Away, Anton van de Berg
5. Siv Britt, Jos Jasperse
6. Pied-a-Mer, Frank van der Zee.

Het weekend is afgesloten met een zeer boeiende lezing van Thijs Alle Zoethout. Hij vertelt ons over de avonturen die hij met zijn IF beleefd heeft: zijn reis naar Groenland, de marine van Rusland, walvissen en golven die boven de mast uitkomen. Maar hierover leest u later meer. Het was weer een heerlijk Marieholm-weekend.