Verslagen evenementen

2009-07 DCYR

Marie wint Plastic Beker

De Marie van Jan Ketting heeft tijdens de Shipmate Classic Yacht Regatta de Waterkampioen Plastic Beker gewonnen. De Marieholm 26 uit 1978 had na vijf dagen wedstrijdzeilen op het Haringvliet de beste resultaten laten noteren. Startgroep 7, klassiek plastic 2, bestond uit 23 schepen, waarvan zeven Marieholms.

De Mission IF Possible uit 1975 van Hanz Zwart kwam in deze startgroep vier keer als eerste en één keer als tweede over de finish. Na verrekening met de SCYR-rating bleek de voorsprong niet voldoende om ‘Marie’ van de eindoverwinning af te houden.

De aanbrengwedstrijd op woensdag 22 juli van Willemstad naar Hellevoetsluis kende ruim 70 schepen aan de start. Met een aan de windse koers van ruim 4 Beaufort passeerden de snelste schepen binnen twee uur de finish. De vier wedstrijddagen kende schitterend zeilweer met regelmatig stevige wind. Enkel de middagwedstrijd op vrijdag 24 juli is door harde wind (vlagen naar 7 Bft) afgelast.

Het was voor het eerst dat de plastic klassiekers een eigen divisie hadden tijdens het tweejaarlijkse evenement. Scherpe jachten van polyester, die gebouwd zijn naar een mal van voor 1965, en polyester replica’s van scherpe jachten die ontworpen en gebouwd zijn voor 1965 mochten zich inschrijven.

Aan de Shipmate Classic Yacht Regatta deden dit jaar in ruim tweehonderd klassiek scherpgelijnde schepen mee van hout, ijzer en polyester. Een uitgebreid verslag leest u eind augustus in Waterkampioen nummer 17.