Op deze pagina vind je fotoalbums van eerder georganiseerde evenementen van de Nederlandse Marieholm Vereniging.

Friesland Zeilen

Gadgets voor de Marieholm - Apps voor de Ipad

cid_daeb4bb2-f645-44ae-a9b0-11473f8e3f09Sinds enkele maanden heb ik een Ipad met Wifi en 3g. Dit betekent dat je draadloos kan internetten als Wifi wordt aangeboden (bijvoorbeeld bij havens) of via het mobiele telefonie netwerk (3g). Ik heb geen continu internet contract maar betaal per dag. Inmiddels zijn er meerdere aanbieders (simyo, tele2) die voor een bedrag per dag internet via het mobiele telefonie netwerk aanbieden. Daarbij ben ik ook op zoek gegaan naar leuke software voor op het water of thuis.

Hieronder mijn favorieten. Mocht je betere of leukere kennen dan hoor ik dat graag.

Marine: UK Holland HD - Navigatie van Navionics
cid_bd250855-cf06-4554-ae13-2cf1a95b1aceDit is een mooi programma met waterkaarten van Nederland en Engeland inclusief boeien, havens, reparatiebedrijven, etc. Daarbij de telefoonnummers en de afstand van waar je bent naar dat bedrijf of die haven. Taal: engels, duits, frans of italiaans. Je kan ook satelietbeelden bekijken. Je kan ook afstanden meten, routes uitzetten (waypoints), afstand berekenen of tracks aanzetten waarbij je achteraf kan zien hoe je gevaren bent.
Deze routes kun je per mail of twitter versturen. Hieronder een voorbeeld van winterwedstrijden op de Kaag. Ik heb het programma voor de start aangezet, je ziet mijn start en 2 rondjes. Klik op de kaart voor een uitvergroting.

marine_kaartkaag_klein

Iregatta
cid_c722faf6-8696-4331-b3f6-0b21430e62b4In potentie mijn favoriet. Dit programma is voor tijdens wedstrijden en kan diverse interessante displays weergeven. Voorbeelden:
- een polar diagram die op basis van gezeilde rakken gemaakt wordt.
- koers aan de wind, velocity made good (snelheid naar een ingegeven punt)
- bijhouden van de gevaren route
- afstand tot de startlijn
Ik heb het nog niet tijdens wedstrijden kunnen gebruiken omdat je eigenlijk een navigator aan boord nodig hebt. Je moet wel het programma leren kennen voor je het goed kan gebruiken en let op, je mag geen andere gps-programma's in het geheugen hebben.

ShipfinderHD
mzl_msdfbasr_170x170-75Leuke gadget voor thuis. Je kan schepen met AIS zien, bijvoorbeeld op Noordzee. De schepen worden op een kaart geprojecteerd. Kon bijvoorbeeld een reddingsboot bij Scheveningen zien. Het toont naam schip, fotootje, snelheid, identificatie gegevens en laat zien waar ze vandaan komen.

Trails

mzi_dsvzrnaj_170x170-75Een route programma voor op het land. Houdt je route bij en laat zien waar je bent. Ziet er mooi uit, werkt goed. Weinig gebruikt omdat ik meestal toch voor de waterkaarten van Navionics kies.

KnotGuideHD

cid_fe08fd34-4eb7-4b79-bb50-1c982c30d6d0Leuke app met heel veel knopen en hoe je die maakt. Stap voor stap instructie.

cid_daeb4bb2-f645-44ae-a9b0-11473f8e3f09

Nu zul je denken wordt dat niet nat? Ik heb een hele mooie hoes van trendydigital in Amerika besteld en die doet het goed.

Je moet een beetje van gadgets houden, maar voor surfen op internet, mail, youtube, dit soort programma's en kinderspellen is het ideaal.
Let wel op: navigeren met je Ipad werkt alleen als je bereik hebt. Voor serieus op zee heb je echte navigatieapparatuur nodig of goede kaarten.

Michel Zandbergen